Romerska korven som blev bulgarernas specialitet

Gör din egen Loukanka!
Det är lättare än Du tror

Får jag föreslå lite köksarbete?

Du får god lön för mödan - möda och möda, det är inte särskilt ansträngande

 1 kg oxkött
 2 kg griskött
 69 g salt
 3 g salpeter
18 g enbär
18 g vitpeppar
18 g kyndel
12 g spiskummin
1 dl vitt vin
5 meter fjälster
Starkpeppar efter behag.

Köttet mals i köttkvarn. Kryddorna mals i kvarn eller stöts i mortel.  Ingredienserna blandas. Med fördel i en köksmaskin). Blanda salpeter och salt innan Du häller det i smeten. Var noga med att  ta så mycket salt och salpeter som receptet föreskriver.  Vet Du inte  varför så slå upp ordet "botulism" i någon uppslagsbok så får Du svaret.
(‘Texten  skrevs 1995 på den tiden man knackade HTML-koden för hand och då det inte fanns några sökmotorer. Nu går det lätt att hitta information om bl a Clostridium botulinum.)

Tillbaka till receptet:

Skölj under tiden fjälstret och spola igenom vatten. Torka fjälstret.

Fyll fjälstret med hjälp av ett s k korvhorn. Finns det köttkvarn och  korvhorn till köksmaskinen går det hela som en dans. Trä upp fjälstret  på korvhornet och bind ena ändan med ett hushållssnöre när färsen börjar komma ur hornet. Fyll inte fjälstret för hårt. Det år då risk att  korven spricker.

När korvarna är fyllda ska de lätt och försiktigt pressas med en brödkavel  så att de blir flata. Detta är det specifika för denna mycket speciella  korv. Har Du ingen brödkavel kan du använda en flaska. (Rund förstås).  Upprepa tillplattningen - kavlingen- var tredje dag.

Häng sedan korvarna torrt och luftigt och efter några veckor är Din produkt  klar (om Du kan låta bli att äta upp den efter några dar förstås)

 Grattis Du har producerat Loukanka - bulgarernas nationalkorv.

Och Du har en underbar lufttorkad salami. Förmodligen har Du aldrig ätit  någon godare korv tidigare i Ditt liv. Den är dessutom billig. Svårare  än så är det inte.

Vill Du veta varifrån denna korv i början kommer från så är det en lång  historia, som man brukar säga. Vill Du ha lite salamihistoria till livs.

Loukankans historia

 

V g kontakta oss för ev frågor.
©Copyright Infoservice i Malmö AB

V g kontakta oss för ev frågor.
©Copyright Infoservice i Malmö AB

 
 Infoservice i Malmö AB

                                                                                                        Manetgatan 29, SE 214 32 Malmö  Tel +046(0)40 96 95 78  E-post