Natur, kor och vaqueiros med skarpladdade revolvrar    

Pantanal ett av världens få bevarade naturområden. Detta område i gränslandet  mellan Brasilien, Bolivia och Paraguay är hälften  så stort som Sverige och det unika med Pantanal är  att stora delar översvämmas under regntiden varje år. Men det finns ändå plats för djur, natur, människor och boskap på högre liggande områden.

I delstaten Mato Grosso do Sul finns det tio gånger fler kor än  människor. Därtill kommer ett rikt djurliv och en s m s  storslagen natur. De många vattendragen framför allt floderna lockar till sig många sportfiskare från när och fjärran. Men  modernäringen är boskapsskötseln - den sysselsätter de flesta i  delstaten. Det är ett glesbefolkat land  med få vägar. Vägarna som förbinder de få städerna  har hygglig standard. Mellan byar och gårdar finns dåliga grusvägar om  det finns några över huvudtaget.

 Till vardags och i yrket används fortfarande ridhästen. Utan häst skulle  vaqueiros inte klara sig. Och en äkta vaqueiro -  så kallas en cowboy på portugisiska - bär alltid  vapen minst en en rejäl revolver av något slag. Den vanligaste sorten  var, vad jag kunde se, en .38 Special av det inhemska fabrikatet Rossi  men också vapen från den andra  brasilinska storvillverkaren Taurus sitter ofta i de brasilianska kreaturuppfödarnas höfthölster ofta diskret dold av en  halvlång jacka.

Varför använder då dagens kreatursskötare revolver? Jag själv tyckte att det vore intressant att få reda på det och därför  frågade jag en vaqueiro.Mannen var mycket trevlig och därtill gästvänlig. Han svarade villigt på frågan.

- Jo, den här revolvern har jag bara för att skjuta ormar. Tro inte,  senhor, att vi i Pantanal är som de där i Texas och vilda  västern. Vi är civiliserade människor och revolvern  har jag som sagt för att försvara mig mot ormarna, sa han. Jag var  inte övertygad om att det han sa var sant.

Efter några timmars samvaro med mat och öl måste en av oss i turistsällskapet lätta påtrycket. Det fanns inga moderna  bekvämligheter där ute i Pantanals utmarker med närmaste stad och avloppsverk 20 mil bort.

- Vi använder gropen bakom buskarna, sa värden - han med revolvern.

- Men tänk om det finns giftiga ormar?, frågade den nödige.

- Har har inte funnits några ormar de senaste tio åren, svarade revolvermannen.

Jag funderar fortfarande på varför mannen bar revolver. En annan sak som  jag fortfarande inte hittat lösningen på är att i  mannens patronbälte fanns förutom gamla snälla .38  Special-skott även flera patroner till .357 Magnum. Det kan  tilläggas att trots värmen på drygt 30 grader C tog värden inte av sig  jackan på hela dagen.

Hast2

En vaqueiros-häst betar
på en av Mato Grossos
många grässlätter.
I bakgrunden kor och
blommande ipeträd.  I Mato Grosso finns det långt fler kor än människor
Från ipeträden får man bland annat te.

 

V g kontakta oss för ev frågor.
©Copyright Infoservice i Malmö AB

 
 Infoservice i Malmö AB

                                                                                                        Manetgatan 29, SE 214 32 Malmö  Tel +046(0)40 96 95 78  E-post