- 1. Bakgrund och material
- 1.1 Bakgrund
- 1.2 Kort beskrivning av svarsfrekvensen och svarens kvalitet
- 1.3 Vem i kommunerna har svarat?
- 2. Utfall
- 2.1 Hur många kommuner har upphandlat tjänsterna?
- 2.2 Kommuner som upphandlat enligt LOU
- 2.3 Privata entreprenörer
- 2.4 Ofta kommunal entreprenör – oftast utan upphandling
- 3. Sammanfattning och slutsatser
Bakgrund och material
1.1 Bakgrund
I mitten av mars 2004 skickades en landsomfattande faktaförfrågan beträffande avfallsfrågor ut till Sveriges kommuner. De efterfrågade uppgifterna gällde hur kommunerna hanterar avfallsfrågan efter insamlingsprocessen – det vill säga själva bearbetningen av avfallet. De efterfrågade uppgifterna var:
Kopior på avtal med extern leverantör/eget bolag/samägt bolag eller liknande kring tjänsten för behandling av avfall (exempelvis förbränning).
Kopior på anbudsprotokoll från kommunens/kommunernas senaste upphandling.
I de fall inga avtal fanns efterfrågades konsortialavtal, ägardirektiv etc.
Förfrågan skickades ut till 257 kommuner i Sverige. Skånes 33 kommuner var undantagna då fakta för dessa redan fanns att tillgå. Faktainhämtningsförsöket täckte därmed landets samtliga 290 kommuner.
1.2 Kort beskrivning av svarsfrekvensen och svarens kvalitet
Inom en tvåmånadersperiod inkom 139 svar från kommunerna. Det ger en svarsfrekvens på ca 54 %, vilket är anmärkningsvärt lågt med tanke på att offentlighetsprincipen stadgar att en upphandling ska lämnas ut "genast eller så snart det är möjligt". Förfrågan var dessutom tillräckligt preciserad för att kommunerna skulle ha möjlighet att hitta materialet utan onödigt dröjsmål.
De inkomna svarens kvalitet varierar. I en stor del av svaren saknas möjlighet att med säkerhet fastställa huruvida någon upphandling skett eller ej, då dels inga anbudsprotokoll är medskickade, dels ingenting heller med säkerhet talar mot att upphandling skett. Olika kommuner svarar dessutom på olika delar av de tre förfrågningarna ovan, givetvis beroende bland annat på att de olika kommunerna organiserat sin avfallshantering på olika sätt, men även på olika grad av vilja till tillmötesgående.
Ett mindre antal av svaren, ca 7-8 är vidarehänvisningar till något regionalt avfallsbolag som hanterar kommunens avfall etc. En kommun hävdar att de överhuvudtaget ej har någon person som är ansvarig för avfallsfrågorna.
I ett fall skriver en kommun att "vi menar att vi f n ej har resurser att på ett rättvisande sätt redovisa det material som ni verkar vara intresserad av. Materialet kräver dessutom vår medverkan för tolkning och utvärdering".
Av de 139 svaren framkommer även hur 17 stycken andra kommuner har organiserat sin avfallshantering. I flera fall beskriver kommun X explicit att de tillsammans med kommun Y har det mellankommunala avfallsbolaget Z och så vidare. Dessa uppgifter läggs till presentationen av utfallet.
1.3 Vem i kommunerna har svarat?
Det är inte på förhand givet vem kommunerna väljer att låta besvara en dylik förfrågan. Dels beror det på hur kommunen är organiserad, dels beror det på den rådande kulturen inom kommunen. Vad beträffar den ovan beskrivna förfrågan till kommunerna var det endast möjligt att fastställa varifrån inom kommunen ca två tredjedelar av svaren härrörde. I de andra fallen saknades antingen följebrev eller så skrevs följebrevet under enligt principen N.N. i X kommun. De svarande vilka var möjliga att kategorisera fördelade sig enligt följande:
